7 tips voor familiefoto's met kinderen

Als vader van vier ben ik me meer dan bewust hoe moeilijk het is om je kinderen vol blijdschap op de foto te krijgen. Daarom heb ik
voor jullie de zeven belangrijkste tips samengevat in deze lijst. Zo kunnen we allemaal onze familiefoto’s, zonder ruzie, ingekaderd in de woonkamer hangen.  

Tip 1

Zorg dat iedereen uitgerust isZeker voor de jongste kinderen doet een dutje wonderen. Hoe ben je zelf als je moe bent?


Tip 2

Neem je tijdNeem rustig je tijd om foto’s te maken, probeer niets te forceren. Wees geduldig en ongehaast. Al het andere gaat een negatief effect hebben.

Tip 3

Zorg dat alle buikjes gevuld zijnMijn jongste dochter wordt een klein monster als ze honger heeft, zorg op voorhand dat iedereen voldoende gegeten en gedronken heeft.

Met gevulde buiken aan een fotosessie beginnen is natuurlijk perfect, maar vergeet ook geen extra snacks en drinken. Kinderen hebben altijd honger!

Tip 4

Snoetjes poetsenVergeet geen doekjes mee te nemen op een fotosessie. Mijn kinderen zijn in staat zich proper te houden voor gemiddeld 15 minuten... Liever even een mond proper maken, dan een berg foto’s bijwerken.

Tip 5

Probeer niet alles te controlerenKinderen spelen graag en als fotograaf probeer ik de fotosessie steeds te sturen met kleine spelletjes. Als ouder moet je dus zelf ook leuk en los zijn, speel met je kinderen, het hele proces hoort leuk te zijn. Dus laat die “zeg eens cheese” en “lach eens mooi” maar achterwege, zorg gewoon dat je het juiste moment niet mist. Want “doe dat nog eens” werkt meestal ook niet.

Tip 6

Belonen werktJe vangt meer vliegen met honing dan met azijn. Als je happy kids op je foto’s wil doe je er beter aan ze te belonen. De fout die velen maken is gaan chanteren of zelfs straffen. 

Tip 7

Have funAls je zelf goed gezind bent gaan je kinderen zich automatisch comfortabeler voelen. En stel nu dat na al dat gemopper je kinderen mooi lachend op de foto staan en er kijkt maar één persoon slecht gezind: Jij...

Heb je na al deze tips nog geen hernieuwde moed gevonden om zelf je familiefoto’s tot een goed einde te brengen? Of liever toch een professioneler resultaat aan je muur hangen? Laat mij jou helpen de perfecte familiefoto tot stand te brengen: